Κολιέ με γάτα

Κολιέ με Γάτα

lesNereidesCat
Κολιέ με γάτα και ημιπολύτιμες πέτρες

Η φίρμα «Les Néréides» —Νηρηίδες θα πει, ή «νεράΙιδες», φτιάχνει πολύ λεπτοδουλεμένα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες, κρυσταλλάκια, λεπτές αλυσίδες. Υπάρχουν σετς με βραχιόλι, σκουλαρίκια, κολιέ, καρφίτσα. Επειδή είναι λεπτά, το κούμπωμα στο βραχιόλι είναι λίγο δύσκολο αλλά σαν φορεθεί δείχνει πολύ ωραίο. Κάποιο απ’ αυτά έχει και πασχαλίτσες!

Μπορεί να βρει κανείς αυτά τα (faux-bijoux) κοσμήματα στο κατάστημα Χόντος. Θα τα ζητήσει ως ΝεράΙδες. Αν κάτι πάθει το κόσμημα το επιδιορθώνει η εταιρεία. Το κολιέ εδώ έχει ημιπολύτιμες πέτρες σε διάφανα, παλ χρώματα που στη μεσαία κεντρική κάθεται μια όμορφη σε επίχρυσωμένο μπρούτζο γάτα.

…Και λίγη Μυθολογία
Amphitrite Penteskouphia Louvre MNC208.jpg
Νηρηίδα Αμφιτρίτη – Μουσείο Λούβρου (Louvre Museum)

«Amphitrite Penteskouphia Louvre MNC208» από τον Marie-Lan Nguyen (2010). Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.

Οι Νηρηίδες θεότητες της ήρεμης θάλασσας, φιλικές με τους ανθρώπους, μαζί με τις Πλειάδες θεότητες των βουνών και των δασών, ανήκουν στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Οι Νηρηίδες ήταν κατά τη Θεογονία του Ησιόδου 50. Κατοικούσαν στη θάλασσα και όλη μέρα ύφαιναν ή στέγνωναν τα μακριά πλούσια μαλλιά τους στον ήλιο. Καμμία θνητή δεν μπορούσε να τις παραβγεί στην ομορφιά τους δηλαδή, οι ίδιες δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Η Αμφιτρίτη ήταν μία από τις Νηρηίδες, σύζυγος του Ποσειδώνα, μητέρα του Τρίτωνα. Θεωρείται ως βασίλισσα της θάλασσας, η προσωποποίηση της. Μητέρα και προστάτις των δελφινιών, των φαλαινών και όλων των ψαριών.

Pleiades Elihu Vedder.jpg
ΟΙ Πλειάδες – Les Pleiades

«Pleiades Elihu Vedder» από τον Elihu VedderMetropolitan Museum of Art, New York City. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.

Άλλες γνωστές Νηρηίδες είναι η Προνόη, η Θέτις, η Πανόπη, Αγαύη, Θόη κλπ. Συνόδευαν τον θεό Ποσειδώνα – τον βασιλιά της θάλασσας.

Στο Παλιό Φάληρο πολλοί δρόμοι (Νηρηίδων, Τρίτωνος) οφείλουν την ονομασία τους στις Νηρηίδες. Αλλά και στη Γλυφάδα (Προνόης, Θέτιδος, Πανόπης).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s