Συμφωνία του Γαλάζιου

TynisiaCaptureΑψιδωτή πόρτα

Στην Τυνησία κάποτε θα πήγαινα γιατί είχα κερδίσει κάποιο δώρο – από ένα γραφείο ταξιδίων όμως θα έπρεπε να πληρωθούν τα εισιτήρια αεροπορικά ήταν – υπήρχε και κάποια προθεσμία, αλλά αυτή εξαντλήθηκε από αναβολή σε αναβολή, και το ταξίδι δεν έγινε. Ο τόπος αυτός δείχνει λίγο μακρινός και επικίνδυνος με τις γύρω περιοχές γεμάτες εστίες πολέμων. Η Τυνησία όμως ζει στο δικό της ειρηνικό περιβάλλον, ευτυχώς και για τους κατοίκους και για όσους επισκέφθηκαν ή σκέπτονται να επισκεφθούν αυτή τη μυστηριακή, γεμάτη ήχους, αρώματα, χρώματα αλλά και γεύσεις, χώρα της νότιας Μεσογείου… Τυνησία, Μαρόκο δύο χώρες που κρατούν τα σκήπτρα του μεσογειακού εξωτισμού. Η Ελλάδα με τα Κυκλαδίτικα νησιά της, κρατά τα σκήπτρα της μεσογειακής απέριττης γραφικότητας.

Στη λογοτεχνία, μουσική αλλά και στο σινεμά, συχνά οι πόρτες αντιστοιχούν σε μια γέφυρα για κάτι άλλο. Η Τυνησία δεν είναι ιδιαίτερα, ένας διαδεδομένος τουριστικός προορισμός – τουλάχιστον έξω από τη Γαλλία. Ευτυχώς, θα έλεγα. Ωστόσο είναι ένα τυπικά μεσογειακό μέρος με έντονα αραβικά στοιχεία φυσικά. Η ζωντάνια των χρωμάτων στα κτίσματα, συναγωνίζεται με αυτή της φύσης: του ουρανού, της θάλασσας, των λουλουδιών.

Εδώ μια αψιδωτή ξύλινη πόρτα με τρυπητά σκαλίσματα και κυλινδρικά ρόπτρα, σε πέτρινο θολωτό μασίφ πλαίσιο. Η βουκαμβίλια στεφανώνει την αψίδα συναγωνίζοντας την στο ύψος. Βρίσκεται στο ονομαστό χωριό Sidi Bou Said στα βόρεια της Τυνησίας, με θέα το άπλετο γαλάζιο της θάλασσας – μια συμφωνία του γαλάζιου, όπου πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα όλο το έτος – καθ’ όσον πολλοί καλλιτέχνες κατοικούν μονίμως εκεί. Η φωτογραφία από «πόρτες του κόσμου» της SORAYA BEN HADJ

Από nyorktimes.com http://nyti.ms/2aiApjY

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s